Vi vet det egentlig alle sammen. Vi vet at vi burde trene. Det er anbefalt å trene minst to ganger i uka, og helst tre ganger for å få effekt av treningen. Hva slags effekt snakker vi om og hva handler treningen egentlig om? Snakker vi om en bestemt type trening?
Noen trener fordi de ønsker å holde seg spreke og har et fokus på kroppens ytre. Andre trener fordi de føler seg vel av å trene. Andre trener for å få bedre helse. Atter andre trener for å holde sykdom i sjakk. Andre trener for å bygge seg opp igjen etter sykdom. Rehabilitering etter gjennomgått sykdom inkluderer ofte en form for trening. Kan vi trene på jobb og kan vi eventuelt bli sponset litt av jobben? Med firmagaver fra Axon Profil.
Noen fordeler med trening
Hjernen vår har godt av trening. Dette er ikke bare en påstand. Det finnes forskning som viser at hjernen vår får bedret funksjon av trening. Man forebygger videre sykdoms- og aldersforandringer i hjernen. Det sies at laktat som oppstår under trening har en positiv påvirkning på hjernen.
Søvnkvalitet forbedres av trening.
Det er viktig å trene musklene våre fordi vi trenger å bruke dem i mange situasjoner. Man trenger god styrke hvis man har fysiske arbeidsoppgaver i jobben. Da kan man ha fordeler av å ha sterk muskulatur i armer og bein. Mange firmaer tar ansvar for de ansattes helse og gir dem gratis trening i egne treningsrom.
Stillesittende jobb
Likefullt trenger man å bygge muskler hvis man har en stillesittende jobb.
- Ryggmuskulaturen blir i stor grad brukt når man sitter foran pc-en. Spesielt muskelen mellom skulderbladene (trapezius).
- En del av musklenes oppgave er å skape stabilitet i kroppen og å støtte skjelett og ledd.
- Kroppen holdes mykere av trening fordi ledd og sener har godt av den bevegelighet styrketrening skaper.
Det er ikke all trening som har like god effekt på hjertet. Treningseffekten avhenger av hvor intenst man trener, hvor lenge og av frekvens. Effekt på intensiv trening melder seg med lavere puls per minutt, økt slagvolum og at hjertet har bedre pumpeevne. Man får økt hjertemuskelmasse.
Utholdenhetstrening virker inn på kroppens plasmavolum og påvirker både de røde og de hvite blodlegemene. Ifølge helsedirektoratet øker blodvolumet med minst 10-15 %.