Fra du var bitteliten ble du nok skremt av dine foreldre med historier om Karius og Baktus, og om hva som ville skje dersom du ikke pusset tennene dine. Det var nok ikke mange lyse spådommer, og det er en veldig effektiv måte å få barna til å pusse i vei på.

Det er liten tvil om at tannhelsa generelt avhenger av at en slik vane oppstår. Allikevel er det ikke nok å bare pusse, du må også bestemme deg for et kosthold som bidrar til at dine tenner bevares i lang tid.

Sukker er hovedårsaken

Alle vet at sukker er dårlig for tennene. Har du gått inn i et tannlegekontor, har du mest sannsynlig sett en eller annen illustrasjon som viser hvor mange sukkerbiter det er i en flaske brus eller lignende. Dette vil nok blåse deg helt av banen, da det fort er mye mer enn vi tror. Det samme gjelder godteri og andre sukkerholdige varer. Det samme sukkeret lar vi godte seg rundt i munnen ofte ganske så lenge etter inntaket. Da spiser det vekk emaljen og eter seg inn i tennene våre. Før vi vet ordet av det har vi hull!

Puss morgen og kveld

Det aller viktigste steget mot å unngå hull er nok å pusse ofte nok. Da gjelder det helst morgen og kveld, men om du er glad i sukkerholdige varer om dagen også, kan det være behjelpelig om du pusser i tide etter å ha spist eller drukket disse. Det er for å unngå at sukkeret godter seg, bokstavelig talt, lenge inne i din munn. Da er dine tenner nemlig veldig utsatt for å få hull.

Bruk tanntråd

Pussing er derimot ikke nok. Få tannbørster når godt nok mellom tennene, og det er her tanntråd gjør sin magi. Dra den frem og tilbake og opp og ned for å få ut det verste smusset mellom tennene.

Kort oppsummert handler det å unngå hull om den naturlige hygienen. Å kutte ned på sukker hjelper en del, men det aller viktigste er nok å forsikre seg om at en rengjør tennene på den riktige måten. Mer om tannhelse her.